ide'de "Psikolojik Sağlamlık-Rezilyans Yılı

Her eğitim-öğretim döneminin başlangıcında rehberlik birimi tarafından belirlenen bir değeri, ide Okulları’nda bütün sınıf seviyelerinde sene boyunca ele almaktayız. Öğrencilerimizle gerçekleştirdiğimiz bireysel ve grup rehberlik çalışmalarında, sınıf rehberlik derslerinde ve okul içi proje-faaliyetlerde sahiplendiğimiz değer doğrultusunda çalışmalarımızı yürütmekteyiz.

Bu yıl öğrencilerimizle ‘’ Psikolojik Sağlamlılık- Rezilyans’’ değeri üzerinde çalışıyor olacağız. Psikolojik dayanıklılık kavramının ilk ortaya çıkışı uzun yıllar önce olsa da günümüzde özellikle salgın süreci ile beraber sıkça duymaya başladığımız bir kavramdır. Ancak yaşamımızı çok daha verimli ve canlı yaşayabilmek için çok önemli bir yere sahip olan bu kavram bazen yalnızca yüzeysel bir terim olarak kalabilmekte, içselleştirmek için daha yakından ve derinden bakmak gerekebilmektedir.

Rezilyans, dayanıklılık ve esneklik anlamında kullanılan bir psikoloji terimidir. Psikolojik dayanıklılık olarak da adlandırılan rezilyans, bireylerin stresli ve zorlayıcı yaşam deneyimleri karşısında başarılı bir şekilde baş etme ve uyum sağlama yeteneğini ifade eder. Bu kavram, aynı zamanda duygusal dayanıklılık ve psikolojik sağlamlık olarak da anılır. Rezilyans, insanların zorluklar ve stresle başa çıkma yeteneği olarak tanımlanabilir. Bu beceri hem doğuştan gelen özelliklerle ilişkilidir hem de yaşam deneyimleri ve öğrenilen baş etme stratejileri sayesinde geliştirilebilir.

Doğuştan gelen faktörler, genetik ve biyolojik yapıyı içerir. Bazı insanlar, doğuştan daha esnek ve stresle daha iyi başa çıkabilen bir yapıya sahip olabilir. Bu doğal dayanıklılık, bireyin genetik mirası ve beynin stresle başa çıkma mekanizmalarıyla ilgilidir. Ayrıca, kişilik özellikleri ve mizaç da rezilyansı etkileyen doğuştan gelen faktörler arasındadır.

Sonradan geliştirilebilen faktörler ise, yaşam deneyimleri, çevresel etkenler ve öğrenilen baş etme stratejileriyle ilgilidir. Bireyler, yaşamları boyunca maruz kaldıkları zorluklar ve başarılar sayesinde, daha güçlü ve dayanıklı hale gelebilirler. Aile, arkadaşlar ve sosyal çevre, bireyin rezilyansını geliştirmede önemli rol oynar. Güçlü sosyal destek ağları ve sevgi dolu bir aile ortamı, bireyin zorluklarla başa çıkma becerisini artırır.

Peki rezilant bireylerin ortak özellikleri nelerdir?

• Bireyler sorumluluk sahibidir.
  • Davranışlarının sonuçlarını iyice analiz edebilirler.
  • Sorunla karşılaştığında kaçmak yerine onunla mücadele etmeyi ve çözüm bulmayı tercih ederler
  • Şayet gerçekleşen olayları kontrol edemeyecek durumda olurlarsa o zaman bunu da fark edip enerjilerini harcamazlar.
  • Mizah anlayışları güçlü, iyimser bireylerdir.
  • Gelecekle ilgili planları umutları vardır.

Rezilant bir birey olmakta etkili olan çevresel faktörler yoğunluktadır. Bunlardan ilki kişilere eşlik eden yanlarında yürüyen her daim destekçileri olan bir yetişkinin varlığıdır. Yine koşulsuz sevginin verildiği, sıcak bir aile ortamında büyüyen çocukların da rezilant bir birey olması daha olasıdır.

‘’ Psikolojik Sağlamlılık- Rezilyans’’ değerini işlerken Rehberlik derslerinde ve yanı sıra okul içi projelerle öğrencilerimizde aşağıdaki başlıkların gelişimine odaklanacağız;

• Esneklik ve olumlu düşünce yapısı
  • Problem çözme becerisi ve baş etme becerileri
  • Sosyal destek ve empati
  • Öz yeterlilik
  • Duyguları adlandırmak ve yorumlama
  • Çatışma çözümü ve süreci yönetme
  • Özgüveni pekiştirme
  • Koşulsuz bir şekilde kendini kabul kavramını öğrenme
  • Zor durumlar karşısında dirençli olabilme hali
  • Kaygı ve Stresi Yönetebilme
  • Öz-kontrol becerilerini kuvvetlendirme
  • Ders katılımını arttırma
  • Akademik başarıyı yükseltme
  • Psikolojik iyi oluşu arttırma
  • Odaklanmayı ve dikkati arttırma
  • Duygusal regülasyon becerilerini destekleme
  • Motivasyonu yükseltme
  • Bedensel ve Duygusal farkındalığı geliştirme

Bu çalışmalar ile öğrencilerimizin esneklik, kendini kabul, psikolojik iyi oluş hali ve dikkat-odaklanma becerilerini maksimum düzeyde geliştirmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Psikolojik Sağlamlılık-Rezilyans ile ilgili çalışmalarımızı yıl boyunca öğrencilerimizle birlikte sürdürüyor olacağız. Rehberlik çalışmalarımız ile ilgili siz değerli anne-babalarımızı da süreç içerisinde rutin olarak bilgilendirmekten mutluluk duyacağımızı bilmenizi isteriz.

Sağlık ve keyifle geçireceğimiz bir eğitim-öğretim yılı dileriz.

ide okulları

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü