İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde yaşadığımız; sağlık ile ilgili endişeler, ekonomiye ilişkin tedirginlikler, izolasyonun yarattığı sınırlılıklar ve normalleşmeye yönelik belirsizlik doğal olarak ruhsallığımızı da etkiliyor.
Bedensel bir hastalıkta bağışıklığımızın kuvvetli olması, o hastalıkla baş etmemize katkı sağlar. Aynı şekilde yaşadığımız travmalarda da psikolojik dayanıklılığımızın güçlü olması o travmaları daha kolay atlatmamıza yardımcı olur.
ide okulları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm Başkanımız Serpil Sofuoğlu Güngör ile Ortaokul velilerimize yönelik gerçekleştirdiğimiz “Pandemide Ebeveyn Olmak” başlıklı online sunumda, bu süreçte psikolojik dayanıklılığımızı, bunun çocuklara olumlu yansımalarının nasıl olabileceğini ele aldık.
Belirsizliklerin artıkça bireylerin eyleme yöneldiğini belirten Serpil Sofuoğlu Güngör, anne babaların bu dönemde hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendilerine iyi bakmalarının önemli olduğunu vurguladı. Yaşantımızdaki rutinler belirsizlikle baş etmemize yardımcı oluyor. Bu anlamda, evde olsak bile günlük akış oluşturabilir. Şu bir gerçek k, anne baba ruhsal olarak iyi olursa çocuk da bundan olumlu yönde etkilenir.
Evin ortak kullanım alanlarında görev paylaşımı yapabilirsiniz. Bu çocuğun sorumluluk almasını da sağlar. Ergenlik dönemindeki çocukların bireyselleşmek istemesi oldukça doğal, onların bu bireyselleşme ihtiyaçlarını hoş görmeli ve onlara alanlar yaratmalıyız. Çocuk bir yandan bireyselleş isterken bir yanda da çevresi tarafından fark edilmek ister. Bu anlamda, çocuğunuzda sohbet ettiğiniz zamanlar yaratmaya çalışabilirsiniz.
Psikolojik olarak sağlıklı ve dayanıklı olursak yaşamda karşılaştığımız değişimlere daha kolay uyum sağlayabiliriz.
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm Başkanımız Serpil Sofuoğlu Güngör’ün “Pandemide Ebeveyn Olmak” başlıklı online sunumunu alttaki videodan izleyebilirsiniz;